Wpływ globalizacji na migracje zarobkowe i kulturowe.
Newralgicznymi czynnikami smaku w winogronie są cukry, kwasy oraz polifenole. Te trzy związki zapewniają winu trzy z pięciu fundamentalnych smaków: słodki, kwasowy i gorzki. W jakimkolwiek czy też razie, istnieje gigantyczna ilość substancji w gronach, które zapewniają smak. Substancje te są aktualne w znikomych ilościach (mierzonych w pewnych momentach w milionowych fragmentach). Wszystkie te substancje dają winogronom charakterystyczny smak, formułowany, jako smak istotny. Smak podstawowy znamionuje każdą formę winorośli. Większa część składników smakowych znajdują się położone w wewnętrznej części skórki winogrona. W następstwie tego istotne jest, aby tłoczenie zaprzątało znaczącą pozycję w procesie zapewnienia bazowego smaku każdemu winu – wina. Wypada rozróżnić pomiędzy aromatem a bukietem. Aromat jest charakterystycznym zapachem pochodzącym z zastosowanej odmiany winorośli, podczas gdy bukiet jest reprezentatywnym zapachem sposobu produkowania wina. W ten sposób, na przykład, dwa wina z tego samego grona mają ten sam aromat, jednakowoż inny bukiet.
1. Subskrybuj
3. Przewodniki
4. Sprawdź tutaj
5. Przejdź do strony